OM OSS

Stuteri Sackum växte ur innehav av ett sto, vars avkomma i tre generationer finns på stuteriet, och lusten att avla. Antalet hästar växte och stuteriet registrerades och fick sitt namn 1989 efter ett par års lek med familjemedlemmarnas initialer och är således en familjerörelse med de hästar som familjen för stunden hade behov av och lust att ha. Därför har antalet hästar och sorten varierat från övervägande ponnyer till övervägande stora hästar. Ambitionerna har alltid varit det småskaliga men det har ändå genom åren blivit en hel del föl och hästar som passerat genom stallet.

Stuteriet tillhör Claes Engerström och Marianne Sörensen och ligger i Götene i Västergötland. 1988 flyttade man till Sverige från Danmark med knabstrupperhästar och -ponnyer och skaffade året efter hingsten Lurifax Stavsdal. 1990 togs de första stegen för att utröna intresset i Sverige för att bilda en svensk knabstrupperförening och en sådan bildades samma år.    

Att det blev knabstrupper rasen var ett samanträffande av att möta knabstrupperfolk, ett billigt betäckningserbjudande av det danska halvblodsto som köpts som åring för att bli ridhäst och turen att komma över en unghingst som kunde premieras. Deras blod rinner fortfarande i ådrorna på en del av fölen. Den första hingsten hette Lyn, vilket betyder blixt på danska och efter honom heter alla tigrerade föl blixt på något annat språk. Efterhand har det krävts en del detektivarbete med namnen. De enfärgade har namngetts på andra sätt och efter registreringen av stuteriet finns Sackum med i alla hästnamn.

De fyra avelsgodkända Knabstrupperhingstar som verkat på Stuteriet;
Lyn KNN 77, Dancan's Coco KNN 83, Lurifax Stavsdal SKN 1, KNN 109,
Faust af Elmelygård SKN 7, KNN 139